2012. március 24., szombat

D3 vitamin

Hallottatok a D vitamin jótékony hatásairól????Most kezdtem el utána járni a dolgoknak!
Állítólag a a D vitamin hiány is komoly problémákat tud okozni!
az alábbi cikkek alapján azonnal beszereztem D3 vitamint cseppek formájában, olyat amilyet a babáknak is adnak!Egy háziorvos ismerősöm azt mondta, hogy jól tettem mert tabletta formájában ki tudja felszívódik-e...
Ami még érdekes egyik barátnőm aki szintén a babért küzd, volt egy nőgyógyásznál aki először Somatoinfrával vizsgálta meg ami a hőtérképet jelenti.Ebből megállapította, hogy a pajzsmirigye gyulladásban van és Ő erre kapta a D3 krémet.A nyakát kell vele bekenni és utána lámpázni is kell egy kicsit!Erre nem találtam infót még eddig, de kutakodom! 

Hogyan függ össze a D vitaminhiány az inzulin rezisztenciával?

Az utóbbi években több szerző is beszámolt róla , hogy a D vitamin hiány szerepet játszik az inzulinrezisztencia kialakulásában , ennek okai között szerepelhet a vérben kialakuló kalciumhiány de ennek következtében a mellékpajzsmirigy parathormon szintje is megemelkedik , mely szintén sejten belüli és kívüli kalciumszint változásokat eredményez , melyek az inzulinhatást rontják (Ken C Chiu 2004 ) , következményesen szerepet játszhat a felnőttkori típusú cukorbetegség és/vagy a testtömeg növekedés (elhízás) kialakulásában.
A D vitamin a szervezetben igen sok funkciót ellátó hormon, és hiánya immunhiányos állapotot idéz elő, fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmunbetegségek kockázatát, rontja az inzulin hasznosulását és károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit.

Milyen betegségek kialakulására van hatással a D vitamin hiánya?
-          - szívbetegségek
-          - rákos, daganatos megbetegedések (az optimális D vitamin szint akár 60%-al is csökkentheti ezek kialakulásának a kockázatát!!)
-          - cukorbetegség (inzulin rezisztencia), metabolikus szindróma
-         -  különböző gyulladásos betegségek
-          - autoimmun betegségek
-         -  sclerosis multiplex
-          - csontritkulás
-         - influenza, és egyéb légúti megbetegedések
-          - magzatoknál súlyos fejlődési rendellenességek…

D-vitamin szerepe a szervezetben:
Az emberi sejtekben mintegy 30.000 gén található, melyből 2.000-re van kihatása a D-vitaminnak.
Ez az egyik fő oka annak, hogy a D vitamin oly sok betegségre befolyással van: rák, autizmus, szívbetegségek, reumatoid artritis.
Az utóbbi évek kutatásai igen sokrétű hatását tárták fel a D-vitaminnak.  Aki elegendő D-vitamint vesz magához, annál csökken a bármilyen okból bekövetkező halál kockázata. Ezt állapította meg egy új európai vizsgálat. A tanulmányok eredménye azt sugallja, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a hétköznapi légúti infekciók megelőzésében, mint a nátha és az influenza. Azok a betegek, akiknek alsó légúti megbetegedésük van – asztma, tüdőtágulat – a légúti infekciókért részben felelős lehet a D-vitamin hiány.
Létezik tehát jó néhány bizonyíték arra, hogy a D-vitamin ellátottság optimalizálása abszolút a legjobb stratégia, hogy elkerüljünk mindenféle infekciót – valamint hogy a D-vitamin hiány a valódi oka a szezonális influenzának – nem pedig a vírus önmagában.
A D-vitamin szabályozza azon gének expresszióját, melyek az immunrendszer azon funkcióját vezérlik, mely vírusokat és baktériumokat támad és semmisít meg.
A megfelelő D-vitamin ellátottság megelőzi sok gyulladásos és autoimmun betegség kialakulását – mint sklerosis multiplex, reumatoid artritis, és I. típusú cukorbetegség.
D-vitamin és a rák:

2.000-4.000 NE naponta a rák kockázatát 50%-al csökkenti, miközben az emberek D-vitamin bevitele mindössze 250-300 NE. Más kutatások szerint a rákhalálozás 30%-a megelőzhető lenne, ha optimális lenne a D-vitamin szintünk. (Dr. William Grant, Ph.D.)
A D vitamin, mint hormon, fontos szerepet játszik a sejtosztódásban is, a népességszintű D vitamin hiány az egyik oka a rákjárványnak. A D vitamin fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségekkel szembeni védelemben is. a D vitamin egészségvédő hatása legalább 100 betegségben igazolt. A legkomolyabb bizonyítékok szerint védőhatása van a különféle rákokkal szemben (mell, vastagbél, petefészek, hasnyálmirigy, prosztata, végbél), szívbetegségben, I-es és II-es típusú cukorbetegségben, légúti fertőzésekben, mint pl. influenzában, tüdőgyulladásban, továbbá más fertőzésekben és autoimmun betegségekben, mint pl. szklerózis multiplexben.

A D vitamin adagolása, mennyi az optimális szint?

Az FNB jelentés csecsemőknek napi 400 NE-t ajánl naponta, míg terhes nőknek 600 NE a napi ajánlás. Eközben egy harmincperces napozás több mint 10 000 NE D vitaminszintézist eredményez a bőrben, s az FNB arra is figyelmeztet, hogy a napozás során keletkező D vitamin is veszélyes, s ez ellen napozó krémmel kell védekezni. UVA – a rák okozójának tartják. Könnyen áthatol az atmoszférán, ezért felhős időben is, kora reggel is és késő délután is rizikót jelenthet.
UVB – jótékony, ő az, aki D vitamint termel. Könnyen elnyeli az atmoszféra, a felhők, a szmog, az ózon. Hatása télen gyakorlatilag nulla, minél északabbra/délebbre vagyunk az egyenlítőtől, annál kevesebb. Minél magasabban a tengerszint fölött, annál több. Minél idősebb valaki, annál kevésbé hatékony. Minél sötétebb bőrű valaki, annál hosszabb ideig tart ugyanannyi vitaminnak a termelése, mint világos bőrűeknél. A legtöbb napvédő krém nem az UVA-t szűri ki, hanem az UVB-t. Tehát korlátozzák a D-vitamin termelését a szervezetben, miközben átengedik a veszélyes UVA. sugarakat!!!
Ha optimalizálni akarja a D vitaminszintjét, és nem csupán a csontokra gyakorolt hatás szempontjából, akkor a vitaminpótlás elkerülhetetlen. Csakhogy napi 600 NE D vitaminnal gyakorlatilag képtelenség emelni a vér D vitaminszintjét. Azoknak a terhes anyáknak, akik 400 NE-t szednek, ugyanannyi a D vitaminszintjük, mint azoknak, akik egyáltalán nem szednek D vitamint, azaz 400 NE mérhetetlenül kicsiny adag egy terhes anyának. Még napi 2000 NE is testsúlytól függően, mindössze max. 10%-al emeli meg a vér D vitaminszintjét. Újkeletű vizsgálatban 160 anyának adtak 800-1600 NE D vitamint egész terhessége alatt. Az induló D vitaminszintjük 5.8 ng/ml volt, és ez növekedett meg átlagosan a 11-17 ng/ml szintre. Az USA-ban a 15 ng/ml szintet normális értéknek tekintik, holott ez már a D vitamihiány kezdete. Az ilyen anyáknak már a terhességük D vitaminhiánnyal indul! És 800 vagy 1600 NE pótlása gyakorlatilag csak megőrzi az éppen csak vitaminhiányos állapotukat. Mások és a csoportunk adatai szerint terhesség alatt napi 2000-10 000 NE D vitamin szedése szükséges naponta ahhoz, hogy a normál D vitamin vérszint fenntartható legyen.
A vizsgálatok szerint az újszülöttek vérében a D vitaminnak az anya vérszintjének 50-60%-a mérhető. Vagyis az anya D vitamin ellátottsága erősen meghatározza a magzat D vitaminszintjét.
Végül vessünk egy pillantást a következő jelenetre, ami naponta esik meg az USA-ban (és nálunk is). A nőgyógyász a terhes anyának felírja a napi 400 NE D vitamint, és mindketten azt hiszik, ez elég. Valójában napi 1000 NE is csak a D vitaminhiányos állapot konzerválására volna elég.
Szoptatással hasonló a helyet. Napi 400 NE nemhogy szinten tartaná az anya D vitaminszintjét, hanem még csökkenti is.
Egy finn vizsgálat azt mutatta ki, hogy az anyatejen tartott csecsemők D vitaminszintje csak onnantól javult, ha anyjuk legalább 2000 NE D vitamint szedett. Csoportunk vizsgálata szerint 4000 NE esetén mind az anya, mind a csecsemő D vitaminszintje normál intervallum közepén helyezkedett el.
A fentebb idézett vizsgálatokban azt találták, hogy a napi 10 000 NE alatti mennyiség fél éven át is biztonsággal szedhető


A D vitamin túladagolás
 
Mennyitől alakul ki a D vitamin túladagolás? Vieth szerint ez napi 20 000 NE naponta. Mi úgy gondoljuk, akkor beszélhetünk D vitamin mérgezésről, ha a vérszint meghaladja a 100 ng/ml-t. Ekkor kezdődik el a kalcium ürítés, a vér túl magas kalciumszintje és a szövetek meszesedése. Ekkor vérszint elérésére hónapokon át kell szedni napi 10 000 NE-t. Mivel azonban napozás során, amikor napi 10-20 ezer NE képződik, még soha nem fordult elő D vitamin túladagolás, így a napi 10-20 000 NE bevitel a fiziológiai limitet jelenti csupán. A D vitamin túladagolás egy rendkívül ritka állapot.

Forrás: www.tenyek-tevhitek.hu (Szendi Gábor cikkeiből)

Továbbá találtam egy számomra igen meggyőző leírást a D vitamin a PCOS -sel kapcsolatban!
Nézzétek meg ezt is!Forrás a D3 krém oldalán találtam


Minden esetre a héten már eszem a D3 vitamint és nagyon bízok benne, hogy az inzulin rezisztenciám és a pajzsmirigyem is gyors javulásnak indul és pár hónap múlva bekopogtat a gólya!Van két szép kéményünk tárt karokkal várjuk őket :-)))

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Mennyit csepegtetsz a babáknak való D vitamin olajból?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bogyó!
      3-4 cseppet szedek és iszok mellé 1000mg-od kalcium pezsgőtablettát!Kb egy hete kezdtem el!
      Sógornőm tegnap volt az endokrinológusunknál és rákérdezett,hogy mi a véleménye a D vit-ről!Ő nem tapasztalt ilyen jó eredményeket, de végső esetben ki szokta próbálni!Azt mondta szedhetem nyugodtan , mert ártani nem árt!

      Törlés
  2. Köszi a választ!
    Én kb. 2 napja kezdem el lágy zselatinkapszula formájában, ami 3000 NE-s. A tájékoztató szerint 2 hetente kell 1 kapszula..., teljesen összezavarodtam tőle, hiszen mindenhol azt írják, hogy sokra van szüksége a szervezetünknek. :-)
    Azért is kérdeztem rá nálad, mennyit csepegtetsz, hogy merjem-e napi adagban bevinni, vagy sem! :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    A d3 krém oldalán és még sok másik helyen is olvastam, hogy nem okoz gondot (http://www.d3krem.org/?page_id=57)
    Egy orvos barátom azt mondta, hogy a kapszulának csak töredéke szívódik fel , ezért szerintem beveheted naponta, legalább is az elején, hogy a d vit. szint minél előbb feltöltődjön és utána szinten kell tartani!
    ezt az oldalt is nézd me, itt is ír a tablettáról és még sok okosság is van benne: http://www.hormonharmonia.hu/eletmod/d3-vitamin-azaz-a-napfeny-vitamin/
    Neked is babás dolog miatt kell???
    Remélem tudtam segíteni!
    Edina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, igen, segítség voltál, mert nem voltam benne biztos, hogy merjem-e naponta!
      De igazad van, fel kell töltődni.
      Én is baba miatt kezdtem el. Igaz, van már egy fiam, aki valószínűleg csak valami csoda folytán sikerülhetett -több évre-, de már várnánk a kistesót -szintén több éve!

      Törlés